Tipy, jak ušetřit na svatbě

Tipy, jak ušetřit na svatbě

Plánování svatby není vždy jen o společném ANO dvou snoubenců před oddávajícím. Pokud pozvete širší rodinu a přátele na oslavu vaší lásky, jedná se o poměrně nákladnou záležitost. Jsou věci, bez kterých se svatba prostě neobejde. Na druhou stranu, mnohé svatební drobnosti mohou být pouze svazující, dlouholetá tradice nebo moderní kýč. Nemějte obavy udělat si svatbu podle vašich představ, jedná se přeci o váš výjimečný den. Máme pro vás pár tipů, jak si už užít vysněnou svatbu a ještě ušetřit.


Obřad i hostina na jednom místě

Uspořádání obřadu a hostiny na jednom místě je velice praktické, protože ušetříte čas i náklady za přejíždění a dopravu hostů. Odpadají také starosti s výzdobou aut. Svatebčané stráví pohodlně celý den na jednom místě a nemusí se platit žádný pronájem prostor navíc.

Datum svatby

Ušetřit se také dá už při samotné volbě data svatby, respektive ročního období nebo dne v týdnu. Nejžádanější letní sobotní termíny budou brzy obsazené a za sezónní ceny. Přitom hosté určitě rádi dorazí i tepleji oblečení v zimě nebo na podzim. Sluníčko na svatbě může mít každý, ale co taková křišťálově namrzlá krajina? Roční období mimo sezónu nabízí originalitu a vy máte šanci na přijatelnější cenu. Nebojte se udělat svatbu ve všední den nebo v neděli.

zima7

Foto: @jira_foti

Volba snubních prstenů

Snubní prsteny jsou nezbytností. Kdo ale říká, že musí být zlaté? Dá se vybrat z levnějších variant jako je například stříbro nebo chirurgická ocel. Nenechte se zlákat reklamou na drahé snubní prsteny, pokud si na šperky nepotrpíte. Není výjimkou, když hodnotnější prsten volí pouze nevěsta, pokud ženich prsten nosit nechce nebo kvůli zaměstnání nemůže. Na obřad postačí prsten z chirurgické oceli nebo titanu za zlomek ceny zlatého.

PRSTENY

Foto: @ivanasoukupovafotografkou

Šaty a doplňky

Nevěsta i ženich jsou po celou dobu svatby v hlavní pozornosti, stejně tak jejich oděv. To ale neznamená, že půlka rozpočtu padne pouze na oblečení. Krásné svatební šaty se dají koupit i v běžné konfekci. Dají se také sehnat šaty z druhé ruky v různých svatebních bazarech. Pokud znáte šikovnou švadlenu, stačí pár úprav a udělá vám svatební šaty dle vašich představ. Mnoho nevěst volí půjčení svatebních šatů ze salonu, levnější variantou jsou v tomto případě ty ze starých kolekcí. Volte šaty takové, které vám budou pohodlné a které se budou hodit k celému svatebnímu konceptu. Pokud si nevěsta nepotrpí na tradice, nemusí zbytečně kupovat ani podvazek, případně shánět ,,něco modrého“. I ženich nemusí být nutně v drahém obleku, pokud se v něm necítí komfortně. Moderní variantou mohou být plátěné kalhoty a košile doplněné o motýlek nebo kšandy v barvě vaší svatby. 

KRAVATA

Foto: @ivanasoukupovafotografkou

Účes a líčení

I na účesu na líčení se dá ušetřit. Každá nevěsta chce být tou nejkrásnější, není ale nutné dávat tisíce korun za kadeřnici a profesionální vizážistku. Pokud má nevěsta šikovné kamarádky, které rády pomohou, zkusí s vámi doladit dle vašich představ styl líčení a účes na zkouškách ještě před svatbou. Zapojit se mohou i družičky.

Výslužky a dárky pro hosty

Bez výslužky si naši prarodiče neuměli svatbu představit. Rozvážení krabiček s cukrovím ještě před samotnou svatbou je ale velkou ránou do rozpočtu. Cukrářka by musela napéct x kilo cukroví pro vzdálené příbuzenstvo, přitom většině hostů by jistě stačilo ochutnat sladké pouze na svatbě. Odbouráním tohoto přežitku si ušetříte čas i peníze. Vhodnou alternativou je drobný dárek pro svatební hosty. Popřemýšlejte, jaký dárek můžete vyrobit nebo darovat z vlastních zdrojů. Například pokud máte v rodině včelaře, darujte do každé rodiny sklenici medu, jestliže rádi zavařujete, vyrobte speciální marmeládu. Hosté tyto netradiční dárky ocení více, než například voňavé mýdlo nebo magnetku na lednici.

medík

Hostina

Dobré jídlo a pití je základem každé svatby. Místo organizování několika chodového menu po obřadu volí spousta snoubenců v současné době pouze odpolední nebo večerní raut. Pokud to místo konání hostiny dovoluje, dá se využít venkovní opékání nebo grilování. Ušetřit se také dá například na dovozu vlastního alkoholu. Není zapotřebí nechávat si vyrábět speciální bryndák, sklenice, talíře nebo příbory se jmény a datem svatby, jak jste možná viděli u známých na fotkách. Ve chvíli svatebního přípitku nebo oběda to možná působí efektně, ale další využití nemají.

Květiny

Bohužel ani květinová výzdoba není levnou záležitostí. Informujte se nebo dejte na rady floristky a při výběru květin se řiďte sezónou. Když přizpůsobíte květiny datu vaší svatby, jistě naleznete takové, které budou plnit vaše barevné i cenové představy. Můžete zvolit i luční kvítí. V létě se dá snadno sehnat na každé louce nebo zahradě a různě kombinovat. Znovu se do módy vrací karafiáty a gerbery, které jsou levnější variantou oproti klasickým růžím. Pokud si chcete svatební kytici schovat na památku, dá se sehnat i s umělými květinami. 

hostina

Foto: @ivanasoukupovafotografkou

Dekorace a svatební tiskoviny

Ani s dekoracemi to není nutné přehánět. Květinová výzdoba druhý den ovadne a často skončí v koši. Zvolte tedy dekorace střídmé, které se budou hodit k prostředí obřadu a hostiny. Na stole je potřeba nechat dostatek místa pro talíře s jídlem a pití. Někteří snoubenci v dobré víře tisknou svatební noviny, aby hosty zabavili, nebo kupují rekvizity na focení. Zvažte, jestli se bez těchto zdánlivých drobností obejdete. Když je na svatbě dobrá atmosféra, lidé se budou sami bavit. 

Hudba

Pokud jste zastáncem živé hudby na svatbě, zkuste najít nějakou kapelu ve vašem okolí, která svatebčany roztančí a zároveň nebude stát moc peněz. DJ bývá obvykle levnější varianta a výsledek může být mnohdy i lepší. Navíc vám sestaví playlist dle vašich přání a bude se snažit hosty také pobavit.

Napsala: Klára Tržilová

 

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz