Je na svatbu lepší kapela nebo DJ?

Je na svatbu lepší kapela nebo DJ?

Rozhodování mezi kapelou a DJ patří mezi největší svatební dilemata. Jisté je, že bez hudebního doprovodu se žádná svatební oslava neobejde. Kdo je ale lepší, kapela nebo DJ? Podle čeho se rozhodnout a na co si dát při výběru pozor?

Kapela

Velkou výhodou kapely je, že umí vykouzlit naprosto jedinečnou a osobní atmosféru. Živá hudba má zkrátka něco do sebe, je to nehynoucí klasika. Písnička přehrávaná z telefonu nebude znít tak honosně, jako když ji někdo zahraje na housle nebo na kytaru. A doplněná zpěvem mnohdy dojme i ty největší svatební skeptiky. Pokud zvolíte kapelu, jejíž členové jsou i tak trochu showmani, pak máte o zábavu postaráno. Zvažte ale, zda se živá hudba hodí pro Vaši konkrétní svatbu. Chystáte-li venkovní svatbu v ležérním duchu, pak je kapela rozhodně lepší volbou než DJ. Samotnou volbu kapely přizpůsobte hostům na svatbě. Zjistěte si, jaký styl hudby hrají a také, zda mají nějaký stálý repertoár. Aby kapela sklidila úspěch, měla by zahrát něco pro starší ročníky, ale i chytlavé moderní písničky pro mladé. Není problém sehnat několikačlennou kapelu, živé duo, smyčcové kvarteto, cimbálovku nebo sólistu.

Vybrat si můžete podle toho, jaký žánr by Vás nejvíce potěšil a bude se tematicky hodit právě k Vaší svatbě. Počítejte s tím, že živá hudba obvykle vyjde dráž, obzvlášť pokud si musí odměnu rozdělit mezi více členů a započítávají si i náklady na dopravu. Očekávejte častější pauzy v reprodukci, omezený počet odehraných hodin a také, že Vám nemusí sednout styl interpretace písniček.

Kapela

DJ

Na úvod je nutné podotknout, že není DJ jako DJ. Jestliže se uchýlíte k volbě toho levnějšího, snadno se může stát, že na svatbě budete mít pouhého přepínače písniček v playlistu. Dejte si proto s výběrem záležet. Správný DJ umí hosty zvednout ze židlí a nemá problém zahrát cokoliv na přání svatebčanů. Nabídka bohatého hudebního repertoáru patří mezi velkou výhodu DJ. Zatímco některé kapely hrají pouze určitý žánr nebo jen omezený počet písniček, takový DJ je schopný zahrát prakticky cokoliv. Mistři svého řemesla se umí také velmi dobře vžít do role moderátora večerní zábavy. Dalším plusem je také fakt, že DJ Vás obvykle vyjde levněji než kapela. Písničky bude hrát tak, jak byly natočeny, tedy tak, jak je dobře znáte, a nebude potřebovat tak časté pauzy. Set si nastaví dopředu a může hrát až do pozdních nočních hodin. Starší generace bohužel DJ moc neocení, může působit sterilně a na takovou událost nevhodně. Svatba není diskotéka a speciální lasery nebo světelné show mohou překážet.

Rozhodování mezi kapelou a DJ není jednoduché. V první řadě je dobré si ujasnit, jaký styl a prostředí svatby chcete mít. Živá hudba se bude více hodit na uvolněnější romantickou svatbu, ale i na tu honosnější. Záleží na volbě konkrétní kapely. Na druhou stranu chystáte-li moderní svatbu v přepychových prostorách, pak Vám bude lépe sedět DJ. Stejně tak se více hodí pro neformální a komornější svatby. Vezměte také v úvahu, kdo se bude svatby účastnit a jaký druh zábavy by se svatebním hostům mohl více líbit. Zkuste se jich přímo zeptat – uspořádejte anketu, kterou můžete zveřejnit například na Vašem svatebním webu. Pokud si s výběrem konkrétní kapely nebo DJ nejste jisti, dejte na zkušenosti a recenze ostatních. Pátrejte po zkušených a ověřených profesionálech, vyhledejte si jejich vystoupení. Velký význam při rozhodování mohou mít také osobní sympatie. Je-li to možné, domluvte si nezávaznou schůzku a upřesněte si, co Vám mohou muzikanti nebo DJ nabídnout. Nastiňte jim své požadavky a společně vyhodnoťte, jestli se na Vašich očekáváních shodnete. Pokud máte omezený rozpočet, počítejte s tím, že cena kapely je většinou vyšší než ta, kterou zaplatíte za DJ. K dalším faktorům, které je třeba zvážit, jsou požadavky na místo a vybavení. Nároky každé kapely i DJ jsou velmi individuální podle velikosti seskupení a potřebného technického vybavení. Zpěvákovi s kytaristou bude nejspíš stačit malý plácek a jedna elektrická zásuvka, naopak DJ s celým mixážním pultem, zvukovou technikou a světelnou show zabere mnohem více prostoru a bude mít celkově větší nároky na vybavení.

DJ

Pokud si nechcete volit mezi oběma variantami, jednoduše je propojte. Oblíbená je například kombinace DJ a houslisty nebo kytaristy. Sólistu můžete využít pro obřad nebo na dokreslení atmosféry při hostině, o večerní zábavu se pak postará DJ. Každý bude mít na starost hudbu v různých částech dne, nebo se mohou doplňovat i během večerního programu. Ta správná kombinace je pouze na Vás, fantazii se meze nekladou.

Posuďte, co pro Vás bude to pravé. Přejeme šťastnou volbu!

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz