Co je třeba vyřídit před sňatkem?

Každé místo na obřad je místě příslušné, to znamená, že spadá pod určitou matriku, kterou je potřeba kontaktovat. Tato správně příslušná matrika má na starosti vyřízení dokladů a také oddání obřadu (pokud se nerozhodnete pro faráře nebo symbolického oddávajícího).

Obřad lze mít kdekoliv, ale matrika nemusí svolit k tomu, aby tam oddávala (je omezena časové nebo místě, má určená místa pro obřady a pro ostatní nemusí udělat výjimku). Nicméně, pokud se Vám nepovede zařídit matriku a radního na obřad z úřadu, můžete zvážit faráře nebo pouze symbolického oddávajícího.

"Je dobré zajistit místo na obřad, termín a oddávajícího."

 

snatek 01

 

Jaké doklady jsou třeba?

Čech - rodný list, platný občanský průkaz, rozvodový rozsudek, případně doklad o ovdovění

Je dobré vědět základní informace o Vašich rodičích a svědcích. U svědků je vyžadováno i rodné číslo! Všechny tyto informace si někam opište, než půjdete na matriku vyřizovat svatební obřad. Pokud již máte dítě, nezapomeňte si vzít i jeho rodný list.

Cizinec - rodný list, potvrzení o právní způsobilosti, rozvodový rozsudek, případně úmrtí list bývalého partnera

U cizinců je vyžadováno i vyšší ověření - apostila či superlegalizace (každá země to má jinak). Apostilu získáme od ministerstva zahraničních věcí dané země. Superlegalizace má dva kroky, nejdříve žádáme u ministerstva zahraničních věcí dané země a následně u české ambasády v dané zemi. Některé země mají již s ČR dohodu o žádném ověření (Slovensko, Rusko,atd.) Informace, co je potřeba zařídit pro svatební obřad s cizincem Vám podá ministerstvo zahraničních věcí v Praze. Veškeré doklady musí být přeloženy do českého jazyka, tyto doklady Vám přeloží soudní překladatel akreditovaný v ČR. Pro cizince je potřeba dát na oddací list vyšší ověření (apostila nebo superlegalizace) a soudní překlad.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz