Jak naplánovat svatbu? Co a kdy zařídit před svatbou?

Jak naplánovat svatbu? Co a kdy zařídit před svatbou?

Na začátku samotného plánování svatby je potřeba si s partnerem ujasnit, jakou máte o svatbě přibližně představu. V jakém stylu by měla být? Dáváte přednost svatbě na louce, v lese, ve stodole nebo raději na zámku či v hotelovém resortu? Představujete si svatbu pouze se svědky nebo se širší rodinou? A v jakém ročním období?

Zapojte se alespoň do tohoto důležitého rozhodování oba, i když většina mužů nechává další svatební přípravy pouze na partnerce. Dále záleží také na tom, kolik času na svatební přípravu máte. Svatba se dá připravit i za tři měsíce, záleží na vašich prioritách. Pokud chcete mít vše důkladně promyšlené a včas naplánované, doporučujeme začít s přípravami co nejdříve. Většina snoubenců se bere zhruba rok po zásnubách, proto ve svatebním harmonogramu budeme předpokládat, že na přípravu svatby máte dvanáct měsíců.

1_1

Harmonogram

  • 12 měsíců před svatbou – datum svatby, místo obřadu a hostiny, rozpočet, počet hostů

Toto jsou čtyři kritéria, která promyslete co nejdříve po zásnubách. Pokud máte nějakou představu o stylu svatby, rozhodněte se s partnerem pro roční období, případně měsíc, ve kterém byste si přáli svatbu uspořádat. Máte nějaké své „osudové datum“? Většina svateb se koná samozřejmě o víkendu, proto je potřeba zkonzultovat vymyšlené datum s místem konání svatby. Oblíbená místa se rezervují dlouho dopředu. Bude se celá svatba konat na jednom místě, což je veliká výhoda, nebo se budete z obřadu přesouvat na hostinu? Zvažte, zda bude nutné zajišťovat nějaké ubytování pro hosty. Plánujete církevní nebo civilní sňatek? Bude také zapotřebí buď kontaktovat příslušnou kapli ohledně pronájmu místa, nebo oslovit matriku, která bude mít obřad na starosti. Nahlaste termín svatby a vyřiďte si potřebné formality. Poté si alespoň rámcově stanovte rozpočet. Pomohou vám s financemi rodiče nebo si celou svatbu zaplatíte sami? Dále zvažte, koho chcete na svatbu pozvat a mějte odhad počtu hostů.

4

  • 11 – 8 měsíců před svatbou – rezervace místa obřadu a hostiny, fotograf a kameraman, koordinace svatby

Pokud máte datum svatby vymyšlené a shodujete se s volným termínem vašeho vysněného místa obřadu a hostiny, rezervujte ho. Dalším úkolem je výběr fotografa, případně kameramana. Jedná se opět o důležitou položku, kde je nutná včasná rezervace, ti nejlepší fotografové bývají velice vytížení. Oblíbený je i kameraman, který dokáže vytvořit úžasný svatební klip zachycením krásných okamžiků z celého dne. V dalším kroku promyslete, zda vám bude někdo pomáhat s organizací svatby a koordinací celého svatebního dne. Pokud plánujete svatbu s větším počtem hostů, zvažte službu profesionální koordinátorky. Díky její pomoci si svatební den lépe užijete a nebudete muset hlídat časový harmonogram. Také zvažte investici do svatební agentury, která je schopná zajistit spolehlivé dodavatele a vytvořit vám celou svatbu dle vašich představ na klíč. Většina nevěst si vytvoří představu, že vše hravě zvládnou svépomocí, ale v další fázi příprav je potřeba zařídit mnoho bodů. Zkušená agentka by vám podala pomocnou ruku a ušetřila vás mnoha starostí s rozhodováním o nejlepším dortu, výzdobě svatební tabule nebo dodavatele rautu.

2_1

  • 7 – 5 měsíců před svatbou – svatební výzdoba, květiny, oblečení pro nevěstu a ženicha, snubní prsteny, svatební oznámení, výběr svědků, kapela nebo DJ

Máte-li vybrané místo svatby, už máte jistě i představu o stylu svatby a o výzdobě. Pomalu se začněte dívat po vhodných dekoracích a dalším vybavení (party stan, osvětlení, slavobrána apod.). Nábytek či vybavení se dá přímo koupit nebo půjčit ve speciálních půjčovnách. S tím souvisí i výběr květin a svatební kytice. Najděte si dobrou floristku, která vám pomůže naplnit vaše představy a poradí vám, jaké květiny jsou v daném období aktuální. Dalším důležitým bodem je výběr svatebních šatů. V případě, že si chcete šaty nechat ušít na míru, kontaktujte švadlenu a domluvte si s ní schůzku. Pokud jste se rozhodli pro zapůjčení šatů, objednejte se do svatebního salonu na zkoušku šatů a zjistěte, jaké jsou možnosti. Při výběru dejte na svůj instinkt, ne módní trendy. Vyberte také padnoucí oblek a košili pro ženicha, slaďte je s doplňky a nezapomeňte ani na boty jak ženicha, tak pro sebe. Také zvažte pořízení šatů na převlečení na večer. Pokud budete chtít, barevně slaďte i oblečení svědků a družiček, stačí se shodnout na jedné barvě. Současně promyslete, kdo z přátel nebo rodiny vám půjde za svědky a také, co bude tato role obnášet kromě svědčení na obřadu. Sepište si seznam hostů, kteří budou přítomni na celé svatbě a kteří dorazí například jen na večerní oslavu. Objednejte svatební oznámení, které bude ladit k celkovému stylu svatby. S pozváním hostů neotálejte. Nezapomeňte do obálky přidat kartičku, kterou je zvete ke svatebnímu nebo na párty, aby bylo všem jasné, k čemu konkrétně jsou zvaní. Najděte ty pravé snubní prsteny, které vám budou materiálem a designem nejvíce vyhovovat. Klidně si je nechte vyrobit na míru podle vašich představ. Vyberte a zamluvte si kapelu nebo DJ. Vytvořte si seznam písní na obřad, gratulace a první tanec. Dohodněte se s nimi, kolik hodin na svatbě budou hrát.

3

  • 4 – 3 měsíce před svatbou – kadeřnice, vizážistka, dort a sladký bar, svatební menu, dárky pro hosty, svatební harmonogram a zábava

V této fázi příprav si zajistěte kadeřnici a vizážistku, kterým sdělíte své představy o účesu a líčení a dohodnete si termín zkoušky. Najděte šikovnou cukrářku, u které si domluvíte ochutnávku a promyslíte společně design dortu. S tím souvisí i jiné sladkosti a minizákusky, které budete chtít mít ve sladkém baru. S místem hostiny nebo s cateringovou firmou dolaďte svatební menu a raut. Proberte s nimi i nápoje. Vytvořte nebo objednejte speciální dárky jako poděkování pro svatební hosty nebo zajistěte krabičky a svatební cukroví. Promyslete celkový harmonogram svatebního dne, které tradice budete chtít dodržet a jaké si budete přát svatební hry. Zařazení her do programu pomůže příjemně rozproudit zábavu a stmelit hosty, nenechte se ale do ničeho tlačit.

zima4

  • 2 – 1 měsíc před svatbou – zasedací pořádek, rekapitulace, jednání s dodavateli, zkoušky

V této chvíli už byste měli mít uzavřený seznam hostů. Sestavte zasedací pořádek, abyste předešli zbytečným zmatkům u svatebního stolu. Komunikujte se všemi dodavateli a dolaďte poslední detaily (menu, cukroví, květiny, výzdoba atd.). Až bude vše definitivní, můžete nechat svatební menu natisknout, zároveň se jmenovkami. Pokud se budete na svatbě někam přesouvat, vyřešte dopravu hostů, ale i auta nevěsty a ženicha. Proveďte poslední zkoušku šatů, účesu a líčení. Minimálně týden před svatbou se rozlučte se svobodou vy i ženich. Dohodněte detaily s místem konání obřadu a domluvte si, kdo vám bude pouštět hudbu během obřadu, kdo vám donese přípitek, kdo dá hostům vývazky a také nezapomeňte na průchod uličkou po obřadu pořídit rýži, okvětní lístky nebo bublifuky. Pokud chcete, můžete objednat i malé občerstvení, které nabídnete scházejícím se hostům v den svatby.

121106159_10213657996844813_3992936919535417814_n

  • 1 týden a méně před svatbou

Ujistěte se o rezervaci ubytování, termínu předání šatů, dodání dortu a květin. Zajděte si na manikúru a pedikúru. Připravte si doklady a prsteny.

Uvolněte se a užijte si svůj velký den. A nezapomeňte říct ANO.

Napsala: Klára Tržilová

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz