Svatební závoj a jeho tradice

Původ svatebního závoje není tak zcela jednoznačný. Z určitých indicií ale můžeme určit, proč tato tradice vznikla.

Dříve nesměl ženich nevěstu vidět nejen ve svatebních šatech, ale také ji nesměl vidět do chvíle, kdy stáli před oltářem. Teprve až bylo manželství uzavřeno, směl ženich nevěstu spatřit a políbit ji. V dávných dobách o osudu svých dcer a synů rozhodovali rodiče, proto bylo nutné zahalit nevěstinu tvář tak, aby ji skutečně nastávající nezahlédl ani koutkem oka. A proč tomu tak bylo? Jednoduše, aby se mohlo stát, že by se mu nastávající žena nelíbila, tím by mohlo dojít ke zrušení sňatku.

 

zavoj 01

 

Další symbolika, která se se závojem pojí patří do dob, kdy se nevěsty stávaly obětí únosů. Ženich si vybral svoji nevěstu a unesl ji. Při únosu nevěstě zakryl obličej závojem. Závoj musela nevěsta nosit až do chvíle, než svému únosci řekla ANO před oltářem.

A ještě jeden význam měl v minulosti svatební závoj. V minulosti si svatební závoj šila sama nevěsta s příbuznými dlouho před svatbou. Závoj měl být velký a dlouhý, aby se do něj mohla nevěsta zabalit. Ne ale při svatbě ale při pohřbu. Závoj měl totiž také sloužit jako rubáš do rakve, proto musel být silný a dlouhý, aby se do něj mohlo zabalit lidské tělo.

 

zavoj 02

 

Nejdelší závoj nevěsty podle Guinessovy knihy rekordů byl Sandy Mechlebové, která se vdávala 18. října 2009 v Libanonu. Celková délka tohoto závoje byla 3358 metrů. Tuto nevěstu zatím nikdo neporazil ani Elena de Angelis z italského města Kasel di Princip. Elena se na své svatbě chlubila se závojem, který byl téměř 3 kilometry dlouhý.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz